Ankarstock

Baka ett hållbart, nyttigt och klassiskt krigsbröd utan konserveringsmedel med rötter i 1600-talet.

Ankarstock bakas på rågmjöl, vete- och rågmjöl, smör, jäst (fördeg) och salt. Jästen jäser du dagen innan med råg och vatten så att den blir som en fördeg. Dagen efter bakar du Ankarstocken.

Dag 1

  1. Smula ner jästen i en bunke eller burk med lock och rör ut med kallt vatten.
  2. Tillsätt rågsikten och rör om.
  3. Täck bunken eller burken med plastfolie eller lock. Ställ i kylskåp ca 12-16 timmar (över natten).

Dag 2

  1. Dags att baka Ankarstocken: Häll fördegen från dag 1 i en hushållsmaskin, bakmaskin eller stor degbunke.
  2. Smält smör eller margarin i en kastrull, tillsätt vattnet och värm till 37 grader – fingervarmt.
  3. Tillsätt smör och vattenblandningen till bunken med fördegen, rör om, samt tillsätt farinsocker, salt och soja. Blanda väl.
  4. Tillsätt under omrörning vetemjöl special och rågsikt.
  5. Arbeta degen till väl, minst 5 minuter i maskinen eller 10 minuter för hand på mjölat bakbord.
  6. Låt degen jäsa 30 minuter i bunken.
  7. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i fyra delar.
  8. Baka ut varje del till en limpa.
  9. Lägg limporna på en bakpappersklädd plåt eller i avlånga bakformar.
  10. Pensla ev. med matolja mellan limporna eller i formarna så går de lättare att dela eller få loss efter gräddningen.
  11. Sätt ugnen på 200 grader.
  12. Låt ankarstock bröden jäsa på plåt eller i formarna under bakduk i 30 minuter.
  13. Grädda Ankarstockarna i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter eller tills ankarstock bröden har en innertemperatur på 80 grader.
  14. Ta ut bröden och pensla med lite mjölk. Låt bröden svalna på plåten eller på galler under en bakduk.