Ankarstock
Baka ett hållbart, nyttigt och klassiskt krigsbröd utan konserveringsmedel med rötter i 1600-talet.
Ankarstock bakas på rågmjöl, vete- och rågmjöl, smör, jäst (fördeg) och salt. Jästen jäser du dagen innan med råg och vatten så att den blir som en fördeg. Dagen efter bakar du Ankarstocken.
- 50 g jäst
- 3 dl kallt vatten
- 3 dl rågsikt, 180 g
- Dag 2: 50 g smör eller margarin
- 7 dl vatten
- 3 dl farinsocker, 225 gram
- 2 tsk salt
- 1 msk kinesisk soja
- 7 dl vetemjöl special
- 17 dl rågsikt
- 0,5 dl mjölk till pensling
Dag 1
- Smula ner jästen i en bunke eller burk med lock och rör ut med kallt vatten.
- Tillsätt rågsikten och rör om.
- Täck bunken eller burken med plastfolie eller lock. Ställ i kylskåp ca 12-16 timmar (över natten).
Dag 2
- Dags att baka Ankarstocken: Häll fördegen från dag 1 i en hushållsmaskin, bakmaskin eller stor degbunke.
- Smält smör eller margarin i en kastrull, tillsätt vattnet och värm till 37 grader – fingervarmt.
- Tillsätt smör och vattenblandningen till bunken med fördegen, rör om, samt tillsätt farinsocker, salt och soja. Blanda väl.
- Tillsätt under omrörning vetemjöl special och rågsikt.
- Arbeta degen till väl, minst 5 minuter i maskinen eller 10 minuter för hand på mjölat bakbord.
- Låt degen jäsa 30 minuter i bunken.
- Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i fyra delar.
- Baka ut varje del till en limpa.
- Lägg limporna på en bakpappersklädd plåt eller i avlånga bakformar.
- Pensla ev. med matolja mellan limporna eller i formarna så går de lättare att dela eller få loss efter gräddningen.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Låt ankarstock bröden jäsa på plåt eller i formarna under bakduk i 30 minuter.
- Grädda Ankarstockarna i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter eller tills ankarstock bröden har en innertemperatur på 80 grader.
- Ta ut bröden och pensla med lite mjölk. Låt bröden svalna på plåten eller på galler under en bakduk.