Arkivet

Inrymt i Armémuseums bibliotek finns delar av arkivet. Här finns såväl ritningar av 1600-talskanoner som 1900-talets lumparbilder.

Öppettider för arkivet

Arkivet är öppet för besök efter överenskommelse. Kontakta oss för att boka ditt besök.

Fotografier

I bildsamlingen finns omkring 150 000 fotografier av militär verksamhet. Många av dem är miljöbilder från militärövningar, byggnader, porträtt och gruppbilder från hela Sverige. En del av samlingen är tematisk sorterad och där kan du ta del av bilder på artilleri, kavalleriet, motorfordon, vapen och arkitektur. Dessutom finns bilder på föremål från Armémuseums samlingar.

Teckningar, texter och andra handlingar

Botanisera bland digitaliserade kanonritningar, uniforms- och fanteckningar. I bildsamlingen hittar du också affischer, kopparstick och litografier. Här finns avskrifter av Krigskollegiets utgående brev – en guldgruva för den som vill lära sig mer om militärt liv från stormaktstiden fram till våra dagar.

Hur används arkivet?

Ur arkivet kan du beställa bilder för privat bruk eller för att publicera i uppsatser, böcker eller tidningar. Det brukar dröja en stund att ta fram handlingar, så hör gärna av dig om specifika önskemål i förväg.

Arkivets historia

Arkivets äldsta handling är en mönsterrulla från år 1571.

Adress

E-post: arkiv@armemuseum.se
Telefonnummer: 08–519 563 47