Föredrag

Föredrag: Krigsfångehjälpen

– De bortglömda insatserna under andra världskriget

Under andra världskriget satt miljoner krigsfångar inspärrade och isolerade i tyska läger. En handfull svenskar, danskar och schweizare arbetade för att hjälpa de tillfångatagna soldaterna att överleva mentalt. Med hjälp av utrustning för att bland annat kunna studera, utöva religion och sport skulle ”taggtrådspsykos” förhindras.

I slutet av kriget övergick verksamheten till ren livräddning. Så länge som möjligt skulle hjälparbetarna vara på plats för att förhindra att fångarna mördades i hämndaktioner eller användes som levande sköldar.

Hör historiker Anders Blidberg berätta om svenska biståndsarbetare som gjorde allt för att hjälpa miljoner fångar i de tyska lägren under andra världskriget.

Historikern Anders Blidberg. Foto: privat.
tisdag 16 april 18:00