Samtal

Föredrag: Polistrupperna

– Den svenska utbildningen av utländsk trupp under andra världskriget

Under andra världskriget utbildades tusentals norrmän och danskar i Sverige till soldater under täckmanteln polistrupper. Runt om i landet organiserades militära träningsanläggningar. Utbildningen genomfördes av den svenska försvarsmakten. Bakom projektet stod bland andra Harry ”Revolver-Harry” Söderman som var chef för Statens kriminaltekniska anstalt.

Hör Armémuseums Bosse Bjerkerot berätta om hur detta kunde ske i det neutrala Sverige.

Norska soldater får militär utbildning i Sverige, 1945.
Foto: Armémuseum arkiv.