Hantverk som räddar liv
Den 24 februari 2022 inledde Ryssland en invasion av Ukraina. I mars 2022 började två belarusiska konstnärer bosatta i Stockholm, Edvard Tarletski och Ludmila Christeseva, att tillverka kamouflagenät för Ukrainas försvarsmakt. ”Hantverk som räddar liv” är ett konstprojekt som samlar människor i Stockholm för att slå samman sina krafter, med fokus på kreativitet, hopp och optimism för Ukrainas fred och frihet.
Under en tvåveckorsperiod i maj, 15/5 – 28/5, kl. 14-16.00, finns möjlighet för dig som besökare att bidra i tillverkningsprocessen, fläta in band i näten och träffa konstnärerna ute på Artillerigården.
Vernissage Lördag 14 maj, kl.11-15, Artillerigården
Konstprojektet invigs med talare Stefan Lundblad, museichef, Ludmila Christeseva, konstnär och Karina Shyrokykh från Nordic Ukrainian Forum.
Finissage Lördag 28 maj, kl.14-17, Artillerigården
Välkommen på avslutning med konstnär Ludmila Christeseva.
Under finissagen invigs minnesgobeläng ”Barn/CHILDREN”.
Gobelängen är tillägnad tragedin i Mariupol i södra Ukraina där den Dramatiska teatern bombades trots att informationen ”barn” stod skrivet väl synligt från luften.
Kamouflage
I samband med kriget i Ukraina uppstod det ett behov av kamouflagenät och många ukrainska kvinnor började tillverka det för hand av både nytt tyg och gamla återvunna kläder. Kamouflagenätsvävning har blivit en del av den ukrainska kulturen under de senaste åren och det kommer säkerligen att finnas kvar efter krigets slut, som en form av textilt hantverk.
Kamouflagemönster finns idag i allt ifrån jaktkläder till mode. I krig skyddar man människor och utrustning med kamouflagenät från att kunna observeras av fiendens styrkor. Idén om kamouflage uppstod redan under antiken och man kan läsa om olika kamouflagetekniker i myter och legender som t.ex. i historien om den trojanska hästen. Kamouflagenät, så som vi känner till det idag, användes för över hundra år sedan under första världskriget.