Samtal

Samtal: Konst och kulturarv – att skapa en nationell berättelse

Hur används kulturarv i skapandet av en nationell berättelse? Hör ett samtal mellan konsthistorikern Martin Olin och Armémuseums Peter Zander.

Konstnären Gustaf Cederström var verksam under 1800-talet, men valde ofta motiv som föreställde Karl XII under hans krig – drygt 100 år tidigare. Att använda historiska händelser i skapandet av nationell identitet var vanligt under nationalromantiken och är så än idag.

Hör ett samtal mellan Martin Olin, konsthistoriker och samlingschef på Nationalmuseum och Armémuseums Peter Zander. Utifrån Cederströms målning av Karl XII och Ivan Mazepa diskuterar de hur kulturarv används i skapandet av en nationell berättelse.