close
I rikets hemliga tjänst

Utställningar

I rikets hemliga tjänst

alarm 20 februari 2020 - 31 december 2022

Möt kvinnorna i svensk underrättelsetjänst under andra världskriget.

Andra världskriget rasar i Europa. Det neutrala Stockholm ligger nära krigsfronterna mot såväl öst som väst, vilket gör det till en utmärkt plats för olika länder att bedriva underrättelseverksamhet på. Det behövs ögon och öron överallt.

Hotellstäderskor, hembiträden och sekreterare värvas till den svenska underrättelsetjänsten. I hemlighet tjänstgör de som informanter, kurirer eller infiltratörer.

Andra anställs vid postkontrollen, telefonkontrollen eller Försvarsstabens kryptoavdelning för att skriva maskin, dechiffrera, översätta och genomsöka brev och samtal efter misstänkta saker.

Utställningen I rikets hemliga tjänst berättar om en relativt okänd del av Sveriges 1900-talshistoria – historien om de kvinnor som befann sig längst ner i underrättelsevärldens maktpyramid. Deras arbete krävde att de tog stora risker och många fick betala ett mycket högre pris än de hade räknat med.

Kliv in i restauranger, kontor och vardagsrum från beredskapstidens Stockholm och möt tre kvinnor; Karin Lannby, Erika Wendt och Jane Horney i fördjupade personöden.

I en interaktiv karta kan du vandra längs stans gator och se alla viktiga platser: svenska underrättelseverksamhetens alla lokaler, ambassaderna, fasadverksamheterna och restaurangerna som spelade en central roll.

Biljetter

Entré till utställningen kostar 50 kronor för vuxna. Biljetter köps i receptionen. Fri entré för barn och ungdomar till och med 19 år.

Utställningar keyboard_arrow_down Krig och fred 1900-talet