29 oktober, 2021

Film: Svenskarna i Koreakriget

I denna gripande film får du höra veteraner berätta om sina upplevelser från Koreakriget och om hur det har påverkat deras liv. Introduktion av Lars Frisk, ordförande i koreanska sällskapet/Koreaambulansen och initiativtagare till filmen.

29 oktober, 2021

Samtal: Konflikter i Mellanöstern och geografins makt

Världspolitiken har alltid styrts av geografiska förutsättningar: floder, berg, hav och råvaror – naturliga gränser och källor till välstånd. Geografin är en betydelsefull faktor för vår förståelse av historiska förlopp och är ofta förbisedd.

29 oktober, 2021

Föredrag: Storsien – ett svenskt koncentrationsläger?

Finska vinterkrigets utbrott 1939 bidrog till ett kraftigt antikommunistiskt klimat i Sverige. Tidningar och politiker hetsade mot ”nazibolsjeviker” och ”landsförrädare”. Misstänkta kommunister angavs och frihetsberövades utan rättslig prövning och militären satte dem i interneringsläger.

29 oktober, 2021

Familjevisning: Fanor, flintlås och fältsjuka

Följ med på en annorlunda tidsresa till den svenska stormaktstiden. Träffa fältskären och bondesoldaten i sina lusiga paltor och stiliga uniform. Hämta din gratisbiljett i receptionen från kl. 11:00 samma dag. Begränsat antal platser.

29 oktober, 2021

Filmvisning: Charlotte Gray

Året är 1942 och Frankrike är ockuperat av nazisterna. Charlotte Gray , en ung skotsk kvinna som rekryterats som hemlig agent, går med i den franska motståndsrörelsen. Hennes verkliga syfte är att rädda sin