close

Tidigare utställningar

En soldat är en soldat är en soldat är en soldat

alarm 17 juni 2008 - 31 december 2008

Kan en riktig militär vara homosexuell? Kvinnor blir väl ändå inga bra soldater? Är det uniformen som gör mannen, kvinnan eller soldaten?

Den vanliga uppfattningen om en militär har oftast inte passat bra ihop med föreställningen om hur en homosexuell man ”är”. Kvinnor, i sin tur, har fått tampas med försvarsmaktens många gånger kvinnofientliga kultur. Men synen på kön och sexualitet ändras över tid och med samhällets utveckling.

Utställningen En soldat är en soldat är en soldat vill visa på denna föränderlighet. Här kan du fundera över vilka synsätt som har uppmuntrat – och vilka som har bekämpats – i den svenska arméns historia. Vems historia är det som berättas och vems historia tigs ihjäl?

Titeln på utställningen travesterar författarinnan Gertrude Steins fras ”Rose is a rose is a rose is a rose.” Upprepningen är ett försök att rensa bort lager av påklistrade betydelser för att komma fram till själva kärnan.

Article 1

Utställningen görs i två upplagor. Den ena visas på Armémuseum och den andra är en del av en större utställning, Article 1, som arrangeras i Båthall 1 i Galärvarvet. Detta med anledning av att Stockholm är värd för Europride 2008. Det övergripande syftet och temat är ”allas rättighet att få sin historia berättad”. Förutom Armémuseum deltar Sjöhistoriska museet, Nobelmuseet och Riksutställningar i den stora utställningen Article 1.

Tidigare utställningar keyboard_arrow_down Norges sak är vår