close
Affischer plan 2
Uniform från andra världskriget
Gasmasker

Utställningar

Krig och fred 1900-talet

Se världskrigen, värnplikten, folkhemsbygget, beredskapsåren och kalla kriget med nya ögon.

Här finns skrämmande föremål som en tidig kulspruta och rester av svensk kärnvapenforskning. Men också vardaglig soldatutrustning – alltifrån snuskburkar till hårnät och underkläder. 

Förra seklets villkor för människor i krig och fred skildras genom spännande livsöden och unika bilder gör att historien kommer närmare. Värnpliktens avveckling rundar av berättelsen om ett blodigt århundrade. 

En tur genom utställningen 

Gå genom Bodens fästning – ”Låset i norr” – som skulle skydda mot en rysk invasion. Begrunda den stora eldkastaren från första världskriget. Vila en stund i folkhemmets vrå tills radion förkunnar att ett världskrig återigen har brutit ut. Förundras över hur en svensk kunde knäcka tyskarnas svartblanka krypteringsapparat G-skrivaren med bara penna och papper som hjälp. Smyg förbi kärleksparet på bänken som gömt sig bland beredskapstidens vedtravar på Stockholms gator. Utmed den långa väggen tränger sig bilder från andra världskrigets fasor ute i Europa på. Gå vidare till 60-tals-logementet och kryp ner i en av våningssängarna. Rys inför Kalla krigets kärnvapenhot tills Berlinmuren äntligen faller.

Prova på

I utställningen finns prova på-stationer där du kan känna på en kulspruta och ett pansarvärnsgevär från andra världskriget, putsa dina skor på luckan och provsitta bandvagnen.