close
pistol och läppstift

Utställningar

Moderna vapen

En automatpistol att ha i handväskan, spaningsfarkosten Ugglan och ett gevär som målades rosa i protest. Se dem i Moderna vapen!

I utställningen finns stickprov ur Armémuseums stora vapensamling, både massproducerade och ovanliga vapentyper. Här kan du se vapen från tretton länder och den svenska arméns alla standardrevolvrar från slutet av 1800-talet fram till idag.

Störst och minst

Det största föremålet i utställningen är den obemannade spaningsfarkosten Ugglan – 4,36 meter mellan vingspetsarna. Här ser du också kolibripistolen, världens minsta automatpistol. Den är konstruerad av en klockmakare, tänkt att användas i självförsvar av kvinnor och går lätt ner i en handväska.

Det rosa geväret

Bland alla vapen av svart metall finns det ett som särskilt sticker ut – ett gevär som målades rosa 1968 av den unge Magnus Ahlén. Som en protest mot militären marscherade han bakom högvakten med det, medan några vänner gick bredvid och slängde blommor.

Utblickar i världen

En viktig del av utställningen är utblickarna i världen. Krigsindustrin har på olika sätt drivit den tekniska utvecklingen framåt, på gott och ont. Texter och bilder i utställningen beskriver vapenkonstruktörer, vapenindustri och vapenexport. Här kan du fundera över vilken skada vapen gör och hur framtidens vapen och krig kan komma att se ut.

Prova på

Engelsk kulspruta, ryskt kulsprutegevär eller svenskt pansarvärnsgevär? I utställningen kan du känna på åtta vapen från olika delar av 1900-talet.