close

Utställningar

Raoul Wallenbergs rum

Under några kaotiska månader i andra världskrigets slutskede lyckades svensken Raoul Wallenberg rädda tiotusentals människor från Förintelsen. Ta del av hans liv och gärning i utställningen Raoul Wallenbergs rum.

Ungern, juli 1944. Diplomaten Raoul Wallenberg anlände till Budapest. Tillsammans med några judiska medarbetare satte han genast igång med att organisera hjälpaktioner, utfärda skyddspass, etablera kontakter och förhandla med myndighetspersoner. Raoul Wallenberg hjälpte till att rädda mellan 20 000 och 30 000 människor från de nazistiska förintelselägren.

Ungern 1944

Under andra världskriget var Ungern allierat med Tyskland och deltog på östfronten i kriget mot Sovjetunionen. Fram till 1944 fanns det omkring 800 000 judar i landet. De ungerska myndigheterna genomförde inga systematiska förföljelser av den judiska befolkningen. Judarna särbehandlades men slapp tvångsförflyttningar och avrättningar. 1944 tog Tyskland över makten i landet och arbetet med att göra Ungern fritt från judar påbörjades. På mindre än två månader transporterades över 400 000 judar från Ungern till förintelselägret Auschwitz-Birkenau i Polen.

Av Ungerns 800 000 judar beräknas 550 000 ha förintats. Utöver det mördades dessutom tiotusentals romer och politiska motståndare.

Ett gåtfullt öde

Den 17 januari 1945 försvann Raoul Wallenberg från Budapest. Vi vet idag att han arresterades av de sovjetiska myndigheterna, men vad som hände efter det är oklart. Ryssland hävdar att Wallenberg dog i fängelset den 17 juli 1947, en uppgift som aldrig har bevisats, och den svenska regeringen och Wallenbergs anhöriga kräver fortfarande besked.

Raouls kontor

Utställningen Raoul Wallenbergs rum föreställer hans kontor på svenska legationen i Budapest. Här ser du några av Raouls faktiska skisser, teckningar samt tillhörigheter från hans tid i Budapest – bland annat hans almanacka, pass och ungerska körkort som återlämnades till familjen från Sovjetunionen 1989. Fotografier och berättelser om personer som gjorde liknande insatser kompletterar bilden av hjälpaktionerna.

I auditoriet intill möter du beredskapstidens lugna Sverige i bilder, med vissa inslag som visar de politiska motsättningarna här hemma. Som kontrast visar väggen mitt emot ett söndertrasat Budapest och människor som föses ihop i getton och koncentrationsläger.