close

Utställningar

Sadelkammaren

I dag ser vi bara soldater till häst i högtidliga parader, men för hundra år sedan var hästarna nödvändiga för krigföringen. I Sadelkammaren ser du utrustningen kring soldatens bästa vän.

På 1600-talet bestod arméerna av minst lika många hästar som soldater. Hästar användes både som riddjur och för att dra kanoner och vagnar. Sadelmakare och hovslagare hade fullt upp med att hålla hästarna och deras utrustning i bra skick, så även soldaterna fick en grundutbildning i hästvård.

Hästskor

I Sadelkammaren följer du utvecklingen från 1400-talets hästskor till en aluminiummodell från 1899. Här kan du även se hovslagarverktyg och annan specialutrustning – som snöskor för hästar!

Sadlar

Olika tider har ställt olika krav. 1600-talets tunga sadlar höll ryttaren stadigt på plats, på 1700-talet utformades sadlarna istället så att ryttaren kunde röra sig snabbt och fritt. I Sadelkammaren ser du milstolpar från olika århundraden och sadelmakarnas olika verktyg.

Stallet

Från sadelkammaren kliver du rakt in i ett stall från sekelskiftet, där skötsel pågår av hästen Yen.

Prova på

I stallet kan du provsitta en kavallerisadel från 1900-talets början, prova ridstövlar och känna på ridpiska, träns och tyglar.