close
Helgon avbildad på fana
jesusbild målad på trä

Utställningar

Segerns pris – Narva 1700

alarm 20 oktober 2018 - 18 augusti 2022

Kliv in i ett Stockholm år 1701 fullt av ljud! Upplev den stora festen efter segern vid Narva – och den blodiga verkligheten bakom segern.

Utställningen tar avstamp i slaget vid Narva precis i 1700-talets början. Efter slaget togs en stor mängd troféer och nu visas de 300 år gamla och helt unika fanorna upp för första gången. Upplev hur segern firades och hör, i ett prisbelönt ljudlandskap, hur Stockholm kan ha låtit 21 augusti 1701.

Se slaget bakom propagandan

Den mytomspunna segern lever kvar än i dagens historieskrivning. Men i berättelsen om Narva som levt kvar under århundraden i skolböcker, filmer och visor, talas det tyst om alla människor som offrade livet och det oerhörda lidande som kriget innebar. I utställningen däremot, placeras du mitt på slagfältet i Narva där kulorna viner genom luften. Se vapnen som användes vid den tiden och en blodig fana som vittnar om bärarens öde.

I utställningen ser du också flera unika föremål som lånats in till utställningen; originalbrev skrivna från ryska soldater under belägringen, en reseikon av Simon Ushakov och en rysk uniformsrock buren i slaget. I centrum finns fanorna som för 300 år sedan befann sig mitt i stridens hetta och där ryska soldater försvarade dem med sina liv.

Svält och pest

Direkt efter slaget 1700 började troféerna katalogiseras och målas av för att sparas för framtiden. Samtidigt drabbades Sverige av svält och pest. I utställningen ser du föremål som berättar om människors desperata försök att överleva, som ett paket tillverkat av bibelblad innehållandes svavel – en av en av ingredienserna i pestmedicin.

En titt på…

Digital visning – I sju avsnitt får du följa med Armémuseums intendent och fanexpert Karin Tetteris på några nedslag i utställningen.

Prisbelönt ljudlandskap

I utställningen finns en ljudmiljö som har belönats med årets guldpris 2018 av UtställningsEstetiskt Forum. Utdrag ur motiveringen:

”Genom att föra samman historiker, musikvetare, ljudproducenter och musiker har Armémuseum skapat en suggestiv ljudbild med vetenskapligt djup. Med historiskt ljud från folkliv, pukor, kanoner, måsar och ekon till stöveltramp och segermusik lyfts museiupplevelsen till en ny nivå – sinnena aktiveras och ger besökaren ökad kunskap.”

Några guldkorn ur utställningen

  • Pestmediciner
  • Ryska soldatbrev
  • Pskovfanan
  • Fana med blodstänk
  • Uppbådsfana från Vadsbo