close
jesusbild målad på trä
Helgon avbildad på fana

Utställningar

Segerns pris – Narva 1700

alarm 20 oktober 2018 - 18 augusti 2022

Kliv in i ett Stockholm år 1701 fullt av ljud! Upplev segerparaderna efter slaget vid Narva – och den blodiga verkligheten bakom segern.

Efter slaget vid Narva togs en stor mängd troféer, och nu kan du se dessa 300 år gamla, och helt unika fanorna när de ställs ut för första gången. Upplev firandet efter segern och hör, i ett prisbelönt ljudlandskap, hur Stockholm kan ha låtit 21 augusti 1701.

Se slaget bakom propagandan

Den mytomspunna segern lever kvar än i dagens historieskrivning. Men i berättelsen om Narva som levt kvar i skolböcker, filmer och visor, talas det tyst om alla människor som offrade livet, och det oerhörda lidande som kriget innebar.

I utställningen däremot, placeras du mitt på slagfältet i Narva där kulorna viner genom luften. Se vapnen som användes vid tiden och en blodig fana som vittnar om bärarens öde.

Här ser du också flera unika föremål som har lånats in till museet; originalbrev skrivna av ryska soldater under belägringen, en reseikon av Simon Ushakov och en rysk uniformsrock, buren i slaget. I centrum finns fanorna som för 300 år sedan befann sig mitt i stridens hetta där ryska soldater försvarade dem med sina liv.

Svält och pest

Efter slaget vid Narva drabbades Sverige av svält och pest. Här ser du föremål som berättar om människors desperata försök att överleva; till exempel ett litet paket, gjort av bibelblad, med svavel som innehåll – en av ingredienserna i pestmedicin.

Prisbelönt ljudlandskap

I utställningen kan du uppleva en ljudmiljö som vann Årets guldljud 2018 av UtställningsEstetiskt Forum. Utdrag ur motiveringen:

”Genom att föra samman historiker, musikvetare, ljudproducenter och musiker har Armémuseum skapat en suggestiv ljudbild med vetenskapligt djup. Med historiskt ljud från folkliv, pukor, kanoner, måsar och ekon till stöveltramp och segermusik lyfts museiupplevelsen till en ny nivå – sinnena aktiveras och ger besökaren ökad kunskap.”

Några guldkorn ur utställningen

  • Pestmediciner
  • Ryska soldatbrev
  • Pskovfanan
  • Fana med blodstänk
  • Uppbådsfana från Vadsbo