close
Segerns pris Narva 1700

Digitala produktioner

En titt på… – Segerns pris, Narva 1700

I sju avsnitt får du följa med Armémuseums intendent och fanexpert Karin Tetteris på några nedslag i utställningen Segerns pris – Narva 1700. Utställningen handlar om segerfester och krigspropaganda men också sjukdom, skador och död under stora nordiska kriget. I centrum står de ryska fanor som erövrades när svenska armén besegrade den ryska, utanför Narvas befästa murar den 20 november år 1700. Då befann de sig mitt i stridens hetta och ryska soldater försvarade dem med sina liv.

Avsnitt 1 – Troféparaden

Följ med till Stockholm år 1701 där segern vid Narva firades med buller och bång och en parad där hundratals erövrade ryska fanor och kanoner visades upp.

Avsnitt 2 – Pskovfanan

Vilken är den mest kända fanan i Armémuseums samling? Kanske den som hittades på en rysk fraktbåt på väg från Pskov till Narva år 1700. Hör historien om fanan från Pskov och hur den blev ett slagträ i propagandakriget mot Ryssland.

Avsnitt 3 – Ivan Trubetskoj

Hör berättelsen om en rysk furste som blev krigsfånge i Stockholm, ett standar med en enhörning och en misslyckad rymning. Ivan Trubetskoj och många fler intressanta personer möter du i utställningen Segerns pris – Narva 1700 som handlar om segerfester och krigspropaganda men också sjukdom, skador och död under stora nordiska kriget.

Avsnitt 4 – Soldatbrevet

Vad önskar sig en soldat allra mest? Bröd? En ren skjorta? Eller kanske en varm päls? Hör vad den ryske soldaten Larion skriver till sin mamma och pappa i ett unikt brev från belägringen av Narva år 1700.

Avsnitt 5 – Upproret i Binneberg

Vad är egentligen värst? Att ge sig ut i krig eller att vägra? Historien om upproret i Binneberg börjar med mord och slutar med avrättning

Avsnitt 6 – Pestmedicin

Svavelpulver, kamfer och torkad mästerrot. Kan det verkligen hjälpa mot böldpest? Och blir medicinen mer verksam om man förgyller den? Hör intendent Karin Tetteris berätta om hur stockholmarna tampades mot pesten 1710.

Avsnitt 7 – Vad hände sen?

Ingenting varar för evigt, inte ens krigstroféer. Hör historien om två unika bokverk och människorna som fick i uppdrag att avbilda stormaktens tusentals troféer för eftervärlden.

Digitala produktioner keyboard_arrow_down Dina Rajs möte med Raoul Wallenberg