Digitala produktioner
Svenskarna och andra världskriget
Hamstring, ransonering och undantagstillstånd. I samtalsserien Svenskarna och andra världskriget pratar museipedagogerna Johanna Larsell och Anette Nyman om hur vardagslivet i Sverige påverkades när andra världskriget rasade omkring oss.
Del 1 – Nu är det färdigt! Om krigsutbrottet
I det första avsnittet av Svenskarna och andra världskriget samtalar museipedagogerna Johanna Larsell och Anette Nyman om reaktioner när alla får höra nyheten.
Bonusmaterial
Per Albin Hanssons tal 1 september 1939. (PDF-fil)
Del 2 – Fyll förråden! Om hamstring
I del två av serien Svenskarna och andra världskriget samtalar Anette Nyman och Johanna Larsell om det som biskopen kallade ”den lägsta av drifter”.
Bonusmaterial
Om hamstring ur Astrid Lindgrens krigsdagböcker (PDF-fil)
Lyssna på Hoppsan fru Hamsterlund (PDF-fil)
Del 3 – Håll koll på kupongerna! Om ransonering
I del tre av serien Svenskarna och andra världskriget tittar Anette Nyman och Johanna Larsell närmare på hur man löste varubristen med det komplicerade ransoneringssystemet.
Bonusmaterial
Tips i ransoneringstider (PDF-fil)
Del 4 – Ska det vara en påtår? Om kaffet
Vad är cikoria? Hur gör man eget kaffesurr? Och varför var kaffedrickande så viktigt att man hällde i sig nästan vad som helst under andra världskriget? Del 4 handlar om det vi svenskar älskar allra mest kaffet!
Bonusmaterial
Mer om kafferansoneringen (PDF-fil)
Del 5 – Kokslov och gengas. Om bränslebristen
I del 5 i serien Svenskarna och andra världskriget pratar Johanna Larsell och Anette Nyman om bränslebristen under de kalla krigsvintrarna 1939-1945.
Bonusmaterial
Mer om bränslebristen och gengasen (PDF-fil)
Gengashumör eller neuros! (PDF-fil)
Del 6 – Samla in, ställ upp, stå ut! Om frivillighet
Stickning blir en folkrörelse, barn har skrotsamlartävlingar och hundratusentals män och kvinnor går med i frivillighets- organisationer. I del 6 pratar museipedagogerna Johanna Larsell och Anette Nyman om hur Sveriges befolkning ställde upp och hjälptes åt i krisen.
Bonusmaterial
Några röster om frivilliga insatser (PDF-fil)
Mer om finlandshjälpen (PDF-fil)
Del 7 – Någonstans i Sverige. Om de inkallade
Breven hem vittnar om längtan och oro. I den sjunde delen av serien Svenskarna och andra världskriget är det de inkallade soldaterna som står i fokus.