close

Tidigare utställningar

King, Queen & Queer

alarm 24 juli 2009 - 31 oktober 2009

En fotoinstallation av Elisabeth Ohlson Wallin.

Vem skapar historien? Vad är sanning? Armémuseums fotoinstallation med bilder av Elisabeth Ohlson Wallin, föreställande tre svenska regenter framställda som queerikoner, ställer frågan om hur vi ser på historien. I ett historiskt perspektiv – vem är ”normal” och vem är ”queer”?

Var Drottning Kristina, Karl XII och Gustav III heterosexuella? Eftersom det bara är i det moderna 1900-talssamhället som vi har definierat folk som antingen homo- eller heterosexuella är frågan egentligen fel ställd. I historisk tid var man strikt fokuserad på själva de sexuella handlingarna, vilka man antog att i princip vem som helst kunde frestas att utföra.

Genom århundradena har dessa tre regenters sexualitet diskuterats och mytologiserats. Regentens stora symbolvärde gör att många olika föreställningar om makt, kön och sexualitet har projicerats på den historiska gestalten genom tiderna. Alla vet vilka de är, men ingen vet egentligen vilka de var.

Vi är alla en produkt av både vår historia och vår samtid och det är genom att ställa frågor till historien som vi bättre kan förstå vår samtid.

Fotoinstallationen invigdes i samband med Prideveckan 2009.

Tidigare utställningar keyboard_arrow_down Blod i snön: röda och vita i finska inbördeskriget 1918