close

Tidigare utställningar

Knitting Peace

alarm 1 december 2015 - 30 november 2016

Kan man sticka fred? Se en filosofisk konstutställning om gerillaslöjd och fredsaktivism.

Dyk in i ett stickat universum! Utställningens nio valv rymmer olika små världar som du kan gå in i och undersöka. Miljöerna är fyllda med små och stora stickade konstverk gjorda av hundratals människor. Här ser du allt från små grytlappar till ett helstickat kafferep, instickade möbler och stickgrafitti inspirerat av utemiljö. Utställningen växer också med sina besökare – vid stickbuffén kan du själv slå dig ned och sticka något som sedan kan bli en del av utställningen!

Fredsbudskap

Knitting Peace sätter stickning i ett fredspolitiskt perspektiv. I utställningen kan du se dokumentärfilmen Bed Peace om Yoko Onos och John Lennons fredliga protest mot krig 1969.

Idag används stickning allt oftare i sammanhang som inte handlar om att pryda eller vara funktionellt, utan för att förändra. Här kan du inspireras av fotografier på verk av konstnärer som gör politisk konst i stickad form. I utställningen ser du också pressklipp om beredskapsstickning och historiska stickupprop.

Om projektet

Ursprungligen var Knitting Peace en cirkusföreställning med fredstema som har spelats i tio länder. Parallellt med föreställningen har ett stickupprop pågått och mängder av stickade alster och kloka tankar har kommit in från världens alla hörn. I projektet Knitting Peace har nycirkusartister, stickaktivister och stickare världen över sammanstrålat, utbytt tankar om fred och inspirerat varandra. Den här utställningen är en sammanfattning av hela den resan.

Utställningen är gjord i samarbete med Cirkus Cirkör.

Prova på

I ett av utställningens valv kan du själv prova på cirkus. Klättra i rep, gå på lina, jonglera med bollar, käglor och ringar. Om du hellre vill pusta ut en stund så kan du slå dig ner i den röda sammetsmanegen och titta filmklipp från cirkusföreställningen Knitting Peace. 

Tidigare utställningar keyboard_arrow_down Skott i fjärran: Brittiska imperiet och Samväldet i krig, 1914–1919