close

Tidigare utställningar

Konst och verklighet

alarm 23 februari 2016 - 22 maj 2016

Bilder från första världskriget

En utställning med foton från första världskriget ur de tjeckiska samlingarna.

Tjeckiska fotografier

Denna utställning visar bilder från första världskriget utvalda av Militärhistoriska institutet i Prag. Utställningen innehåller även ett bildspel med konstverk från tjeckiska konstnärer. De avbildade kriget som de själva upplevde det. För dem blev konsten ett sätt att uthärda och dokumentera händelserna de och andra soldater upplevde.

Kamp för självständighet

När första världskriget bröt ut var dagens Tjeckien en del av kejsardömet Österrike-Ungern, och tjeckiska soldater rekryterades snart till den kejserliga armén. Många tjecker valde i stället att slåss för motståndarsidan när de anslöt sig till andra nationers frivilligstyrkor för att kämpa för självständighet.

Nya länder föds

Människans historia tog en ny riktning i och med första världskriget. Spänningar mellan världens stormakter kulminerade i en fasansfull konflikt. Kriget störtade flera kejsardömen och nya nationer föddes. Ett av dessa var Tjeckoslovakien. 

Utställningen är ett samarbete mellan Tjeckiska ambassaden i Sverige, Tjeckiska centret i Stockholm, Militärhistoriska institutet i Prag och Armémuseum.

Bilder från första världskriget – en serie utställningar

På museer världen över visas minnesutställningar om första världskriget eftersom det är 100 år sedan det bröt ut. På Armémuseum visas en serie utställningar mellan 2014 och 2018, det vill säga fyra år – en lika lång period som världskriget pågick. Med jämna mellanrum byts avsändare och både texter och bilder kommer framförallt från länder som deltog i kriget. Syftet är att undersöka om perspektiven är olika eller om alla för fram en liknande berättelse, på 100 års avstånd från kriget.

Tidigare utställningar keyboard_arrow_down Makedonien och första världskriget