close

Tidigare utställningar

Mattor minns

alarm 20 januari 2006 - 25 maj 2006

Varför finns det orientaliska mattor mönstrade med stridsvagnar, automatkarbiner och handgranater? Se dem själv i utställningen Mattor minns!

De enorma skaror flyktingar som kom till Iran under Afghanistankriget på 1980-talet fick acceptera alla sorters arbeten, även hantverk som de aldrig tidigare hade utövat. I misären i flyktinglägren blev mattvävning både sysselsättning, en inkomstkälla och ett sätt att bearbeta krigets fasor. Krigsmattor – ”war rugs” – blev en ny form av folkkonst. 

Många flyktingar som kom till Iran tillhörde beluchstammen, en stor sunnimuslimsk grupp vars textila folkkonst skiljer sig från de flesta andra mattknytande asiatiska folkslag. De följer inte de strikt islamiska lagarna att dekorera sina vävar med abstrakta mönster, utan hämtar inspiration från vardagslivet och betydelsefulla händelser i den omgivande världen. Under afghanistankriget avbildade flyktingarna den värld de levde i då och motiven blev då bombplan, stridsvagnar och handgranater. 

I utställningen Mattor minns ser du ett urval av dessa mattor. Med sina starka färger och hantverksskicklighet är de mycket vackra, trots den skrämmande dekoren.

Tidigare utställningar keyboard_arrow_down Ungerns krig genom fyra vintrar