close

Tidigare utställningar

Miss Landmine

alarm 9 mars 2010 - 9 maj 2010

Cambodia 2009 Om man har trampat på en mina och överlevt – får man klä upp sig och delta i en skönhetstävling fast man är enbent? Vad är egentligen vackert?

Ingen vet hur många minor som placerats ut i världen. En mina kan vara aktiv i mer än 50 år. Var 30:e minut lemlästas någon av en mina, vilket innebär 15 000–20 000 skadade och döda varje år. Enligt FN har hittills 2 miljoner människor fallit offer för landminor.

I utställningen Miss Landmine Cambodia 2009 ser du färgfotografier i storformat på kvinnor som överlevt att trampa på en landmina. Som minoffer har de deltagit i Miss Landmine – en motsvarighet till Miss World eller Miss Universum.

Utställningsprojektet hoppas bland annat att stärka kvinnors och funktionshindrades stolthet och styrka, skapa medvetenhet om minproblematiken, ifrågasätta etablerade uppfattningar om vad som är fysisk perfektion och ersätta den passiva termen ”offer” med den aktiva termen ”överlevare”.

Morten Traavik

Utställningen görs i samarbete med konstnären och regissören Morten Traavik som har utmärkt sig som en av Norges tydligaste genreöverskridande och samhällsorienterade konstnärer. Han arbetar sällan med etablerade kulturinstitutioner utan brukar istället röra sig i gränslandet mellan politik, media, humanitära problemställningar och kulturella uppfattningar.

Tidigare utställningar keyboard_arrow_down Meanwhile in Ukraine