close

Tidigare utställningar

USA och första världskriget

alarm 29 november 2017 - 10 februari 2018

Med hjälp av närgångna fotografier skildras den amerikanska insatsen i första världskriget.

Skyttegravsbilder blandas med porträtt av amerikanska infanterister som representerade den amerikanska mångfalden vad gällde ursprungsland, religion och språk. Även kvinnornas deltagande i kriget skymtar förbi, i form av allt från sjuksköterskor och telefonister till sjukgymnaster och kontorsarbetare.

I april 1917 anslöt sig USA officiellt till de allierade och gick med i första världskriget. När striderna vid västfronten upphörde i november 1918, ingick över två miljoner man i de amerikanska styrkorna.

Utställningen är producerad av National World War I Museum and Memorial. Museet förvaltar världens mest omfattande samling av föremål och dokument från första världskriget, och arbetar för att bevara föremål, historia och erfarenheter. 

Bilder från första världskriget – en serie utställningar

På museer världen över visas minnesutställningar om första världskriget eftersom det är 100 år sedan det pågick. På Armémuseum visas en serie utställningar mellan 2014 och 2018, det vill säga fyra år – en lika lång period som världskriget pågick. Med jämna mellanrum byts avsändare och både texter och bilder kommer framförallt från länder som deltog i kriget. Syftet är att undersöka om perspektiven är olika eller om alla för fram en liknande berättelse, på 100 års avstånd från kriget.

Tidigare utställningar keyboard_arrow_down Kanadensisk sjukvård under första världskriget