close

Tidigare utställningar

Fredssoldater

alarm 23 oktober 2009 - 3 december 2014

Nästan dagligen rapporterar media om svenska soldater på plats i utlandet. Med utställningen Fredssoldater skildras den insats som svenska försvaret gör utomlands.

Utställningen startar med FN:s bildande 1945 och visar hur det svenska samhället och försvaret förvandlas i takt med att världens konflikter förändras. 

Fyra miljöscener från FN-insatser visas i ”Fredssoldater”; Kongo 1961, Cypern på 1980-talet, Mellanöstern på 1990-talet och Kosovo 2004. 

Camp Victoria i Kosovo

I utställningen finns en bostadsbarack, komplett med en svensk soldats alla personliga tillhörigheter, och den svenska mässen ”The Muddy Mess” – båda fraktade till Armémuseum från Camp Victoria i Kosovo. Med hjälp av dem kan man se hur vardagen för en svensk FN-soldat kan se ut idag. 

Baracken är inredd med de personliga ägodelar och den militära utrustning som användes av reparationsplutonchefen Per-Ivar Norell.
Mässen är en slags bar där man spela spel, fika, ta en öl och umgås. Här spenderar soldaterna en stor del av den fritid de har när de är ute i FN-tjänst. Med minnesplaketter, sköldar och bilder sätter varje grupp sitt avtryck på mässen.

Filmer och intervjuer

Två filmer visas i utställningen. En film där journalisten Marika Griehsel följer Margot Wallströms arbete med krigsoffer för systematiska våldtäkter. I den andra filmen berättar personer som varit på FN-uppdrag om sina upplevelser för krigskorrespondenten Johanne Hildebrandt.

Utställningen Fredssoldater är ett samarbete mellan Armémuseum och Sveriges militärhistoriska arv.

Tidigare utställningar keyboard_arrow_down 50 år med FN:s fredsstyrka på Cypern