close

Tidigare utställningar

Makten och ärligheten

alarm 25 oktober 2015 - 15 september 2019

Varför hamnar vissa saker på museum och vissa inte? Se en utställning om människors makt att skapa och berätta sin historia.

Vad sparas och varför?

Tänk om historien började med dig. Om det inte fanns saker sparade från andra tider. Inga berättelser om hur människor levt. Hur skulle det vara?

På museer och i arkiv sparas mängder av dokument, föremål och filmer. Det som bevaras skapar tillsammans en bild av historien. Men det är omöjligt att samla in allt. Saker som inte sparas kan vara förlorade för alltid. Och händelser som inte dokumenteras glöms till slut bort. Vad är det som avgör vilka saker som sparas och vilka berättelser som får höras. Det handlar den här utställningen om.

I montrar och arkiv

I utställningen kan du följa i två huvudspår: insamling och berättande. Hur har museet samlat in alla dessa föremål som finns i samlingarn? Och vad är det egentligen som för att en sak blir ett föremål som får stå bakom glas?

År 1879 öppnade Armémuseum och då ansågs det vara viktigt att samla in troféer som erövrats i krig. Hur ser det ut idag? Hur har synen på samlingarna förändrats under året? Makten och ärligheten är en utställning som vill visa vem som har makten att välja vad som blir historia.

Bakom kulisserna

Följ arbetet med att bygga utställningen på blodsvettochmontrar.se

Tidigare utställningar keyboard_arrow_down Krigsspel – konsten att vinna ett krig