close

Tidigare utställningar

Thessaloniki 1915–1918: En stad i krig – en stad i förändring

alarm 9 mars 2017 - 28 maj 2017

Bilder från första världskriget

Se bilder på soldater från hela världen på genomresa i Thessaloniki, och vad som följde i deras spår; krigsmateriel, sjukvårdare och prostitution. Men också civilbefolkningens vardagsliv och arbete i staden under första världskriget.

Långt innan Grekland gav sig in i första världskriget var Thessaloniki ett militärt nav och högkvarter. Stadens hamn användes av både franska, brittiska, italienska, serbiska, ryska, afrikanska, arabiska, indiska, asiatiska, australiensiska och nyzeeländska trupper som ville nå den orientaliska och makedonska fronten.

Staden blomstrade ekonomiskt på grund av kriget, men skulle också genomlida en katastrof – 1917 härjade en stor brand som ödelade de mest centrala stadsdelarna. Branden hade inte något med kriget att göra, men gjorde det svårt för invånarna.

Utställningen Thessaloniki 1915-1918 har producerats av National Historical Museum of Greece i samarbete med Thessaloniki History Center.

Bilder från första världskriget – en serie utställningar

På museer världen över visas minnesutställningar om första världskriget eftersom det är 100 år sedan det pågick. På Armémuseum visas en serie utställningar mellan 2014 och 2018, det vill säga fyra år – en lika lång period som världskriget pågick. Med jämna mellanrum byts avsändare och både texter och bilder kommer framförallt från länder som deltog i kriget. Syftet är att undersöka om perspektiven är olika eller om alla för fram en liknande berättelse, på 100 års avstånd från kriget.

Tidigare utställningar keyboard_arrow_down Knitting Peace