Om oss

Armémuseum, ett militärhistoriskt museum i centrala Stockholm, skildrar Sveriges historia från 1500-talet till nutid med fokus på hur människor har påverkats av krig och konflikter. Här finns autentiska föremål från förr och dramatiska scener som gestaltar krigets vardag. Armémuseum är en del av Statens försvarshistoriska museer, en myndighet där bland annat Flygvapenmuseum i Linköping också ingår.

Armemuseum på 1920-talet. Bilar står parkerade framför museet.

Ett museum på historisk mark

Redan på 1600-talet låg en byggnad för förvaring av artilleripjäser och vapen där dagens Armémuseum ligger. Sedan dess har byggnaden byggts om och byggts ut ett flertal gånger innan det till slut blev Armémuseum 1943.

arrow_forward Museets historia
Medicinväska med föremål i

Omfattande samlingar

Museets samling består av över 100 000 föremål från medeltiden och framåt. På Armémuseum finns allt från uniformer, vapen och fanor till mindre föremål som har använts i krigstid och fredstid. De föremål som inte används i någon av våra nuvarande utställningar utlånas till andra museum världen över eller förvaras i magasin.

arrow_forward Våra samlingar
spets av vapen

En historisk resa genom Sverige

Basutställningen på Armémuseum är en kronologisk resa genom Sveriges historia med fokus på hur människor har påverkats av krig och konflikter genom tiderna. Tillfälliga utställningar belyser olika teman.

arrow_forward Mer om våra utställningar

Omsorgsfullt arbete med bevarandet av föremål

För att bevara våra föremål för eftervärlden på bästa sätt är det viktigt att de hanteras på rätt vis. Vård och konservering är en stor del av det dagliga arbetet.

arrow_forward Vård och konservering
fana_01

En av världens största trofésamlingar

Armémuseum har en av världens mest omfattande trofésamlingar. Den består av cirka 4000 föremål och inkluderar bland annat fanor, kanoner och musikinstrument

arrow_forward Trofésamlingarna
Armémuseums framsida

Statens försvarshistoriska museer

Armémuseum är en del av myndigheten Statens försvarshistoriska museer (SFHM), som även inkluderar Flygvapenmuseum i Linköping.

SFHM:s uppdrag är att öka kunskapen om det svenska försvaret genom tiderna och försvarets roll i samhällsutvecklingen. Huvudkontoret ligger i Stockholm, i anslutning till Armémuseum.

arrow_forward SFHM
Kvinna konserverar föremål

Jobba hos oss

Vill du jobba på Armémuseum? Museet är en del av myndigheten SFHM – Statens försvarshistoriska museer – och jobbannonser publiceras löpande på SFHM:s webbplats. Välkommen med din ansökan!

arrow_forward Se lediga anställningar

Kontakt

Vill du kontakta någon på Armémuseum? Klicka här för att komma till vår kontaktsida.

arrow_forward Kontakt
Samling av lappar

Fakturering

Har du frågor eller funderingar om hur du fakturerar Armémuseum? Armémuseum ingår i myndigheten Statens försvarshistoriska museer. Nedan kan du läsa mer om hur fakturering går till i myndigheten.

arrow_forward Fakturering
Telefon 1900-tal

Press

I Statens försvarshistoriska museers pressrum på Meltwater kan du läsa pressmeddelanden och ladda ned pressbilder.

arrow_forward Press