Samlingarna

Samlingarnas historia

Armémuseums samlingar består av över 100 000 föremål från 1500-talet fram till idag. Här finns allt från uniformer, vapen och fanor till kokkittlar, bandage och telefoner.

Inför öppningen av Armémuseum 1879 samlade man in ett par tusen föremål från Sveriges regementen och militära förråd. Kärnan i samlingen bestod då framför allt av kanoner och deras tillbehör.

Sedan dess har samlingarna vuxit! Idag innehåller den allt från uniformsknappar till stridsledningssystem. Här finns vapen, kanoner, fordon, fanor, uniformer, husgeråd och tält. 75 % av föremålen är från 1900-talet och resten är från äldre tider.

Ungefär 2 % av samlingarna kan du se i museets utställningar. Armémuseum lånar även ut föremål till andra museer i hela landet, samt långt utanför Sveriges gränser.

Sök i samlingarna

DigitaltMuseum kan du se Armémuseums samlingar på internet och följa deras utveckling.

Insamling av föremål

Genom insamling och dokumentationsprojekt tas nya föremål in i Armémuseums samling, enligt myndighetens policy och kriterier. I vissa fall tas skänkta föremål emot från organisationer och privatpersoner.

Är du intresserad av att skänka ett föremål?

Skicka ett mail till info@armemuseum.se med information och bilder på föremålet. Obs, vi har tyvärr inte möjlighet att ta emot föremål i museets reception och ej alltid möjlighet att ta emot gåvor.

Troféer

Bland de äldre föremålen finns Trofésamlingen. Det är av fanor, standar, kanoner, fästningsnycklar och musikinstrument som togs som troféer på slagfälten under bland annat 30-åriga kriget.

Vård och konservering

Oavsett om föremålen är utställda eller magasinerade måste de tas om hand och bevaras för framtiden så att de inte blir förstörda av fukt, ljus eller ohyra. Museets konservatorer jobbar ständigt med att sköta om samlingarna. Läs mer om vård och konservering.

Utlån ur samlingarna

Armémuseum lånar ut föremål till museer, både inom Sverige och till andra länder runt om i världen. Läs mer om hur en utlåningsprocess går till.

Fler delar i samlingarna

armemuseums bibliotek

Biblioteket

Under vackra stenvalv i östra flygeln ligger Armémuseums bibliotek – ett specialbibliotek med allt från handskrifter från 1400-talet till helt nyutgivna biografier. Biblioteket är stängt tillsvidare.

arrow_forward Läs mer
Arkiv

Arkivet

Inrymt i Armémuseums bibliotek finns delar av arkivet. Här kan man hitta allt från ritningar av 1600-talskanoner till lumparbilder från 1900-talet. Arkivet är stängt tillsvidare.

arrow_forward Läs mer